Jadłospis
25.05.2023r. czwartek Dzień Mamy i Taty
Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, pasta z jajka, szynka drobiowa, natka pietruszki, ogórek świeży, herbata, kawa Obiad; zupa wiosenna z ziemniakami zabielana jogurtem nat, pierożki z mięsem, kompot
Podwieczorek; szarlotka /wyrób własny/, sok
26.05.2023r. piątek
Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie, wieloziarniste, z masłem, twarożek z ziołami, konfitura malinowa, papryka, herbata, kakao
Obiad; zupa pieczarkowa z „literkami” zabielana jogurtem nat., ziemniaki, paluszki rybne, warzywne rozmaitości z sosem jogurtowym,kompot
Podwieczorek; słomka ptysiowa, jabłko
29.05.2023r. poniedziałek
Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, schab pieczony, mozzarella, pomidor, sałata zielona, herbata,
Obiad: zupa brokułowa z ziemniakami zabielana jogurtem nat., zielenina, ryż z musem truskawkowym, kompot
Podwieczorek; deserek jogurtowy z chia i brzoskwiniami, woda mineralna
30.05.2023r. wtorek
Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, miodem, płatki kulki na mleku, arbuz
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, ziemniaki, zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami, kompot,
Podwieczorek; wafelki z miodem i owocami
31.05.2023r. środa
Śniadanie: pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, kiełbasa szynkowa, pomidor, herbata, kakao
Obiad: zupa z czerwonej soczewicy z kuskusem zabielana jogurtem nat., kluseczki leniwe, surówka z marchewki i jabłka,kompot
Podwieczorek: koktajl malinowy na maślance
1.06.2023r. czwartek Dzień Dziecka
Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, twarożek waniliowy, jajko gotowane, papryka, herbata, kawa
Słodka niespodzianka - „Smerfny deser”, lemoniada
Obiad; krem z cukinii z grzankami, kasza jęczmienna, pieczeń z indyka w sosie, mizeria z koperkiem, kompot, Podwieczorek; banan
2.06.2023r. piątek
Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, pasta z awokado, ser żółty, sałata zielona, herbata, kakao
Obiad; krupnik zabielany jogurtem nat.,ziemniaczki, pulpeciki z dorsza w sosie koperkowo serowym, fasolka szparagowa,kompot
Podwieczorek; chrupki kukurydziane, arbuz
5.06.2023r. poniedziałek
Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie, chałka z masłem, polędwica drobiowa, ogórek zielony, herbata,
Smaczna niespodzianka – kiełbaska z grilla, ketchup, chleb, napój miętowo cytrynowy
Obiad: spaghetti z mięsem i z sosem bolońskim, kompot
Podwieczorek; budyń z owocami
6.06.2023r. wtorek
Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, dżemem, płatki kukurydziane na mleku, gruszka
Obiad; zupa jarzynowa z ryżem zabielana jogurtem nat., ziemniaki, filet z kurczaka panierowany z ziołami, kapusta młoda, kompot
Podwieczorek; jabłuszko pieczone z cynamonem
7.06.2023r. środa
Śniadanie: drożdżówki z owocami herbata, kakao
Obiad: zupa wielowarzywna „samba” z groszkiem ptysiowym, pierożki z truskawkami i kleksem śmietany, kompot
Podwieczorek: tosty z serkiem żółtym i ketchupem, herbatka owocowa
Produkty podkreślone zawierają alergeny.
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do potraw używane są naturalne przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, kokos, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia.
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -
Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu |
Rodzaj alergenu |
1 |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2 |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3 |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4 |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5 |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6 |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7 |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8 |
Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9 |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10 |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11 |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12 |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13 |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14 |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.