Jadłospis

                                                                                               

   

25.06.2019r. wtorek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem, dżemem,kulki miodowe na mleku,jabłko,/gluten,laktoza/

Obiad:zupa pieczarkowa z makaronem,ziemniaczki, kotlet mielony,buraczki,kompot, /gluten,seler,laktoza/

Podwieczorek:wafelki ryżowe lekkie,

26.06.2019r. środa

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem,szynka,ogórek zielony,kawa,herbata,/gluten,laktoza/

Obiad:barszcz czerwony z ziemniakami, naleśniki z dżemem,kompot./gluten,seler/

Podwieczorek;arbuz

27.06.2019r.czwartek

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, ser żółty tarty,ogórek zielony, herbata ,kawa, /gluten,laktoza/

Obiad: zupa kminkowa z tartym ciastem,kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy,ogórek małosolnykompot,/gluten,seler,laktoza/

Podwieczorek: biszkopciki,napój miętowo-cytrynowy

28.06.2019r.piątek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem, jajko gotowane,rzodkiewka,,szczypiorek,kawa, herbata,/gluten,laktoza,/ Obiad;zupa krem brokułowy z groszkiem ptysiowym,ziemniaczki ,filet rybny panierowany,mizeria,kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;kisiel ,chrupki kukurydziane.

1.07.2019r.poniedziałek

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, szynka drobiowa,pomidor, herbata,/gluten,laktoza/

Obiad; zupa ziemniaczana, makaron z musem owocowym, kompot /gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek; budyń z owocami/gluten laktoza/

2.07.2019r.wtorek

Śniadanie; pieczywo graham z masłem,miodem,płatki kukurydziane na mleku, winogrono,/gluten,laktoza/

Obiad; lane ciasto na rosole,ziemniaczki, filet drobiowy panierowany,kapusta gotowana, kompot/ gluten,laktoza seler/

Podwieczorek; wafelki konuski z owocami,

3.07.2019r.środa

Śniadanie; pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, parówki ''sokoliki''',ketchup,kawa,herbata, /gluten,laktoza,/

Obiad; zupa buraczkowa z ziemniakami, pierogi ruskie, kompot/gluten,laktoza seler,/

Podwieczorek; banan,

4.07.2019r.czwartek

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, twarożek szczypiorkowy ogórek zielony,kawa, herbata/gluten,laktoza/

Obiad; zupa kalafiorowa z literkami,, ziemniaczki ,pulpety wieprzowe w sosie ,mizeria, kompot,/laktoza,gluten,seler/

Podwieczorek; gofry z dżemem

5.07.2019r.piątek

Śniadanie; drożdżówki z owocami, kakao, herbata,/laktoza,gluten

Obiad; zupa grochowa przecierana z grzankami, ziemniaczki, kotlety z jajek gotowanych,surówka z kiszonej kapusty, kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;słomka ptysiowa,jabłko,

8.07.2019r. poniedziałek

Poniedziałek; pieczywo graham,pszenno-żytni z masłem, szynka tradycyjna,ogórek małosolny, herbata,/laktoza,gluten/

Obiad; barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, pierogi leniwe,kompot/seler,gluten,laktoza./

Podwieczorek;świderki z makiem, kakao,/gluten,laktoza,/

9.07.2019r. Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem, dżemem,kulki miodowe na mleku,nektarynki,/gluten,laktoza/

Obiad:zupa grysikowa,ziemniaczki, kotlet schabowy, kalafior,kompot, /gluten,seler,laktoza/

Podwieczorek:wafelki ryżowe lekkie,

10.07.2019r. środa

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem,szynka tradycyjna, sałata zielona, kawa,herbata,/gluten,laktoza

Obiad:zupa gulaszowa z makaronem, placki ziemniaczane,kompot./gluten,seler/

Podwieczorek;biszkopciki, napój miętowo-cytrynowy

11.07.2019r.czwartek

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, ser żółty ,pomidor,szczypiorek, herbata ,kawa,/gluten,laktoza/

Obiad: barszcz czerwony z uszkami, ziemniaczki,pieczeń rzymska, sałata zielona,kompot,/gluten,seler,laktoza

Podwieczorek: galaretka owocowa,

  12.07.2019r.piątek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem,pasztet, ogórek zielony, kawa, herbata,/gluten,laktoza,/

Obiad;zupa pieczarkowa z makaronem, ziemniaczki, jajko sadzone, mizeria,kompot,/gluten,laktoza,seler

Podwieczorek;kisiel ,chrupki kukurydziane.

 

 

 

  Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.