Jadłospis

 

29.09.2022 r.  czwartek                                                                                                                                                                                   

Śniadanie;  pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, makrela w sosie pomidorowym, szynka, rzodkiewka, zielona cebulka, kawa, herbata,

Obiad: zupa grysikowa na rosole z natką pietruszki, kluski śląskie, pieczeń wieprzowa w sosie, surówka wielowarzywna, kompot.

 Podwieczorek; słomka ptysiowa, gruszka                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

                                                                                   30.09.2022 r. piątek       

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, konfitura z malin,  pasta z jajka, ogórek zielony, kakao, herbata, 

Obiad; zupa pomidorowa z tartym ciastem  zab. jogurtem nat z zieleniną, ziemniaczki,  ryba po grecku, kompot,

Podwieczorek; jabłko pieczone z cynamonem         

                                                                                   3.10.2022 r. poniedziałek

Śniadanie;  pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, pomidor, parówki z szynki, ketchup, herbata,

Obiad; barszcz czerwony z ziemniakami zabielany jogurtem nat. zielenina, makaron z serem, kompot,

Podwieczorek; precelki z makiem, kakao

4.10.2022 r. wtorek

Śniadanie: pieczywo wieloziarniste,pszenno-żytnie z masłem, miodem, płatki kukurydziane na mleku, arbuz

Obiad:  zupa fasolowa przecierana z makaronem, kuskus, klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym, surówka colesław, kompot,

Podwieczorek: mus warzywno- owocowy /wyrób własny/

 5.10.2022 r. środa

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, pasta z czerwonej fasoli z ziołami, polędwica sopocka, sałata lodowa, herbata, kakao

Obiad; krem z dyni z imbirem i groszkiem ptysiowym, kluseczki leniwe, mus jabłkowo - brzoskwiniowy, kompot
Podwieczorek; jogurt naturalny z musli i ananasem i ziarnami chia 

                                                                                 6.10.2022 r. czwartek

Śniadanie;  pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, szynka domowa, ogórek kiszony, serek biały,  rzodkiewka,  kakao, herbata,

Obiad; zupa koperkowa z ziemniakami zabielana jogurtem nat., kurczak w sosie słodko- kwaśnym z makaronem, kompot

Podwieczorek: herbatniki, gruszka, napój miodowo-cytrynowy

 7.10.2022 r. piątek                                                                                                                                                                                                                             

Śniadanie:  drożdżówki z owocami, herbata, kakao,

Obiad; zupa ogórkowa z ryżem zabielana jogurtem nat. koperek, ziemniaczki, pulpeciki z dorsza z sezamem, marchewka duszona, kompot

Podwieczorek;  galaretka z owocami                                   

10.10.2022 r. poniedziałek

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, , szynka, ogórek świeży, twarożek ziołowy, herbata,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Obiad;krem z zielonych warzyw /szpinak, brokuł, groszek zielony/ z grzankami, ryż z koktajlem malinowo- jogurtowym, kompot

Podwieczorek; budyń z owocami

11.10.2022 r. wtorek

Śniadanie: bułeczka ziarnista z masłem  z masłem, dżemem, płatki wielozbożowe miodowe na mleku, śliwki

Obiad:  rosół wołowo – drobiowy z makaronem, zielenina,ziemniaki z koperkiem, kotlecik wieprzowy, kapusta kiszona gotowana, kompot,

Podwieczorek: sałatka owocowa /brzoskwinia, gruszka, winogrono/

12.10.2022 r. środa

Śniadanie: pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, szynka z indyka, rzodkiewka, pasta z awokado, natka pietruszki herbata, kawa,

Obiad: zupa kalafiorowa z zacierką, zabielana jogurtem nat., zielenina, pyzy z mięsem, surówka z marchewki  i selera, kompot

Podwieczorek: ciasto marchewkowe /wyrób własny/, herbatka z dzikiej róży

 

                                                                               

                                                                                      

 

Produkty podkreślone zawierają alergeny.

 

Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do potraw używane są naturalne przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, kokos, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.