Jadłospis

                                                                                               

        13.05.2019r. poniedziałek

Śniadanie: pieczywo  pszenno-żytnie,graham  z masłem, szynka bracka,ogórek kiszony, herbata/gluten,laktoza/

Obiad:   zupa  '''warzywna  samba''' z groszkiem ptysiowym, ryż z polewą owocową, kompot, /gluten,seler,laktoza/             

Podwieczorek:   budyń czekoladowy,jabłko,/ laktoza,gluten/

14.05.2019r. wtorek

Śniadanie;     pieczywo  graham z masłem, z dżemem, płatki miodowe na mleku, mandarynka, /gluten,laktoza/

Obiad:   lane ciasto na rosole,ziemniaczki, bitki w  jarzynach, kompot./gluten,seler/

 Podwieczorek;     wafelki ryżowe lekkie,napój cytrynowo-miodowy,

                                                            15.05.2019r. środa

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, kiełbasa lisiecka, sałata zielona,papryka czerwona,   herbata ,kawa, /gluten,laktoza/

Obiad:      zupa kapuśniak z chlebem, makaron z serem białym, kompot,/gluten,seler,laktoza/

Podwieczorek:      jogurt naturalny z owocami – wyrób własny /laktoza/

                                                          16.05.2019r. czwartek

Śniadanie;  pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem,ser  żółty tarty,pomidor,kawa, herbata, /gluten,laktoza,/                                                                                                                 
Obiad;
zupa kalafiorowa z  makaronem,kasza jęczmienna, pulpety w sosie porowym, fasolka szparagowa,   kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;  kisiel z tartym jabłkiem,

                                                               17.05.2019r.piątek       

Śniadanie;  bułeczki  grahamki  z masłem, dżemem, kakao, herbata,/gluten,laktoza/

Obiad;   zupa pieczarkowa z lanym ciastem,ziemniaczki,filet rybny na parze,surówka z kapusty pekińskiej,  kompot /gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;    babka piaskowa, bawarka, /gluten laktoza/

                                                                      20.05.2019r.poniedziałek

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, parówka z szynki,  ketchup,herbata,

Obiad;   zupa krupnik zabielany, racuszki z sera białego,  kompot/ gluten,laktoza/

Podwieczorek; drożdżówki z owocami, kakao/laktoza,gluten,/

                                                                      21.05.2019r.wtorek

Śniadanie;  pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, miodem,kulki czekoladowe na mleku, /gluten,laktoza,miód,/

Obiad;  rosół z makaronem,ziemniaczki,kotlet schabowy,kapusta gotowana ,kompot    /gluten,laktoza seler,/

Podwieczorek;     galaretka truskawkowa,                              

                                                             22.05.2019r.środa

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, szynka z indyka,ogórek zielony,kawa,   herbata/gluten,laktoza/

Obiad; zupa brokułowa z ryżem, kluseczki na parze z marmoladą, kompot,/laktoza,gluten,seler/

Podwieczorek;   banan                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

                                                                  23.05.2019r.czwartek

Śniadanie;  pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem,pasta z tuńczyka,pomidor, kakao, herbata, /laktoza,gluten                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Obiad; zupa pomidorowa z makaronem ryżowym,  kasza kuskus,gulasz z indyka,mini marchewka,     kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;   danonek truskawkowy – własny wyrób /laktoza/.                                                                   

                                                             24.05.2019r. piątek                                                         

Poniedziałek; pieczywo  graham,pszenno-żytni  z masłem,jajko gotowane,rzodkiewka, szczypiorek, kakao, herbata,  /laktoza,gluten/                                                                                                                                         

Obiad;  zupa grochowa przecierana z  grzankami, ziemniaczki, miruna panierowana, surówka z kiszonej kapusty,kompot/seler,gluten,laktoza./            

Podwieczorek;   gofry z owocami,/gluten,laktoza,/

  Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.