Jadłospis

   

                                                                  

                                                                     17.01.2020r. piątek

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem,   herbata kakao, /gluten,laktoza/

Obiad:       zupa kalafiorowa z makaronem ryżowym, ziemniaczki, ryba po grecku, kompot,/gluten,seler,laktoza,jajko/

Podwieczorek:      piernik, napój  miętowo-cytrynowy ./gluten,laktoza, jajko/                                                                                                                                                                             

                                                               20.01.2020r.poniedziałek      

Śniadanie;  pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem,   szynka gotowana,ogórek kiszony, herbata,    /gluten,jajko,laktoza,/

Obiad;    zupa poznańska z ziemniakami, makaron z serem białym, kompot /gluten,laktoza,seler,jajko/

Podwieczorek;   babka ucierana, kakao,/gluten,laktoza,jajka/

                                                               21.01.2020r. wtorek

Śniadanie;  pieczywo graham, pszenno-żytni z masłem, miodem, kulki czekoladowe na mleku,jabłko,

/gluten,laktoza,/

Obiad;  rosół  z makaronem, ziemniaczki, filet z kurczaka  w panierce sezamowej, fasolka szparagowa,    kompot  /gluten,laktoza seler,jajko/

Podwieczorek;   kisiel z jabłkiem                                 

                                                             22.01.2020r. środa

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, szynka tradycyjna sopocka,  ogórek  zielony, herbata, kakao, /gluten,laktoza/

Obiad;  barszcz biały z ziemniakami,  pierogi leniwe,surówka z marchewki i jabłaka,  kompot,/laktoza,gluten,seler,jajko/

Podwieczorek;    banan                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                                                23.01.2020r.czwartek

Śniadanie;  pieczywo pszenno- żytnie,graham z masłem ,ser żółty ,pomidor, kakao, herbata,/laktoza,gluten,jajko                                                                                                                                                                                                                             

Obiad;    zupa brokułowa z literkami ,kasza jęczmienna  perłowa,gulasz wieprzowy, ogórek  kiszony, kompot,  /gluten,laktoza,seler,/

Podwieczorek;    soczek owocowy,wafelek,/gluten,jajko,laktoza/                                                                  

                                                                24.01.2020r.piątek                                                       

Śniadanie; pieczywo  graham, pszenno-żytnie z masłem,jajko gotowane,szczypiorek,rzodkiewka, kakao,herbata,/laktoza,gluten/                                                                                                                                          

Obiad;  krem z brukselki  z groszkiem ptysiowym,ziemniaczki,pulpety rybne, surówka z kiszonej kapusty,kompot, ,/seler,laktoza,gluten,jajko/            

Podwieczorek;   mix  owocowy,

                                                               27.01.2020r.poniedziałek

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytni z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor ,herbata, /gluten,laktoza/

Obiad;   zupa  ogórkowa z ziemniakami,  jabłko w cieście drożdżowym, kompot, /gluten,laktoza,seler ,/

Podwieczorek;    budyń z owocami, /laktoza,gluten,/

           

                                                             28.01.2020r . wtorek

Śniadanie; pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem i dżemem,  płatki kukurydziane na mleku, mandarynka, /gluten,laktoza,/

Obiad;  lane ciasto na rosole, zapiekanka z brązowym ryżem,kurczakiem i brokułami, kompot,/gluten,laktoza,

seler,jajko/,

Podwieczorek;   biszkopciki,jabłko,/ gluten,jajko,/

                                                             29.01.2020r.środa

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, szynka ''schab biały'',sałata lodowa, kawa,herbata,/laktoza,gluten/

Obiad; barszcz czerwony z ziemniakami, naleśniki z dżemem, kompot,/gluten,jajko,laktoza,seler,/

Podwieczorek;  galaretka owocowa,    

                                                        30.01.2020r. czwartek

Śniadanie;  pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, makrela,pomidor,kawa,herbata,/

Obiad; zupa  pieczarkowa z makaronem, ziemniaczki ,pulpety w sosie porowym, surówka z czerwonej kapusty i chrzanu,/gluten,laktoza, jajko,seler/

Podwieczorek;  wafelki konuski z owocami,

                                                        31.01.2020r. Piątek

Śniadanie;  pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, twarożek szczypiorkowy,pomidor,kawa,herbata,/gluten,laktoza/

 Obiad; zupa pomidorowa z ryżem, pierogi ruskie, kompot/ gluten,laktoza,jajka,/

Podwieczorek;  jabłko,chrupki,                                           

                                            

 

 

  Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.