Jadłospis

   

13.11.2019r.środa

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, szynka ''schabik biały''pomidor, herbata kakao, /gluten,laktoza/

Obiad: barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, spaghetti z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem kompot,/gluten,seler,laktoza,/

Podwieczorek: banan

14.11.2019r.czwartek

Śniadanie; drożdżówki z owocami, kakao,herbata,jabłko ,/gluten,laktoza,jajko/
Obiad;
krem z dyni z groszkiem ptysiowym, kasza jęczmienna ,gulasz z indyka,ogórek kiszony,kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;panna cotta z musem malinowym,/laktoza,/

 

15.11.2019r.piątek

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem,ser żółty tarty,ogórek zielony, kakao, herbata, /gluten,laktoza,/

Obiad; zupa kminkowa z tartym ciastem, ziemniaczki, ryba na parze, surówka z kapusty pekińskiej, kompot /gluten,laktoza,seler,jajko/

Podwieczorek; gofry z owocami,/laktoza,gluten,jajko/

 

18.11.2019r.poniedziałek

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, kiełbasa krakowska,ogórek kiszony, herbata,/gluten,laktoza/

Obiad; zupa koperkowa z ziemniakami, ryż z musem owocowym, kompot/ gluten,laktoza,seler,/

Podwieczorek; budyń , jabłko./laktoza,gluten/

 

19.11.2019r. wtorek

Śniadanie; pieczywo graham ,pszenno-żytni z masłem, dżemem, kulki miodowe na mleku,winogrono,

/gluten,laktoza,/

Obiad; lane ciasto na rosole, ziemniaczki, schabowy,kapusta gotowana, kompot/gluten,laktoza seler,jajko/

Podwieczorek; kisiel z jabłkiem,

20.11.2019r. środa

Śniadanie; pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, szynka drobiowa ,sałata zielona, herbata, /gluten,laktoza/

Obiad; barszcz ukrański, makaron z serem białym kompot,/laktoza,gluten,seler,jajko/

Podwieczorek; prażone jabłko z cynamonem

21.11.2019r.czwartek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem ,jajko gotowane, pomidor, kakao, herbata,/laktoza,gluten,jajko /

Obiad; zupa pieczarkowa z makaronem, ziemniaczki, pieczeń rzymska, brokuły,kompot ,/gluten,laktoza,seler,jajko/

Podwieczorek; biszkopciki,koktajl jarmużowy./gluten,jajko/

22.11.2019r.piątek

Śniadanie;pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, pasta twarogowa z rzodkiewką , pomidor, kakao,herbata,/laktoza,gluten/

Obiad; zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaczki ,filet rybny panierowany, marchew oprószana,kompot,/seler,laktoza,gluten,jajko/

Podwieczorek;płatki kukurydziane z musem truskawkowym

 

25.11.2019r.poniedziałek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie,graham,pszenno-żytni z masłem, parówki ''sokoliki'',ketchup/gluten,laktoza/

Obiad;krupnik, jabłko w cieście drożdżowym,/gluten,laktoza,seler,jajko ,/

Podwieczorek; kasza manna z owocami, /laktoza,gluten,/

 

26.11.2019r . wtorek

Śniadanie; pieczywo graham z masłem,miodem,płatki kukurydziane na mleku,jabłko, /gluten,laktoza,/

Obiad; zupa brokułowa z makaronem ryżowym,ziemniaczki,devolay mielony drobiowy,mix sałat, /gluten,laktoza,

seler,jajko/, kompot,

Podwieczorek; wafelki konuski z miodem i owocami .

 

  
                                            

 

 

  Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.