Jadłospis

9.03.2020r. poniedziałek

Śniadanie: pieczywo  pszenno-żytnie,graham  z masłem, szynka  wiejska, ogórek kiszony, herbata  ./gluten ,laktoza/

Obiad:   zupa porowo-ziemniaczana,   jabłko w cieście drożdżowym,  kompot, /gluten,seler,laktoza, jajko/             

Podwieczorek:   budyń z  owocami, / laktoza,gluten/

10.03.2020r. wtorek

Śniadanie;     pieczywo  graham z masłem, z dżemem, płatki miodowe   na mleku,          jabłko, /gluten,laktoza/

Obiad:   zupa kalafiorowa z makaronem ryżowym, kasza kuskus, gulasz wieprzowy, surówka polska na bazie kapusty,  kompot./gluten,seler/

 Podwieczorek;    kisiel  z owocami,

                                                                   11.03.2020r. środa

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, szynka sopocka, pomidor, herbata ,kawa, /gluten,laktoza/

Obiad:      żurek z jajkiem i kiełbasą ,  makaron z musem owocowym, kompot/gluten,seler,laktoza,jajko/

Podwieczorek:       chrupki, jabłko,    

                                                                     12.03.2020r. czwartek                                                                  

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie, z masłem, makrelą, pomidor,  /gluten,laktoza/

Obiad;  zupa pieczarkowa z literkami,ziemniaczki,mięsne  chrupiące kąski, brokuły, kompot,/gluten,seler,laktoza,jajko/.

Podwieczorek;  babka ucierana,/własny wypiek, napój miętowo-cytrynowy /,gluten,laktoza,jajko/                            

                                                                 13.03.2020r.piątek

Śniadanie;   pieczywo pszenno-żytnie, graham z masłem,jajecznica, pomidor,  /gluten,laktoza,jajko/ 

Obiad; zupa  pomidorowa z ryzem, ziemniaczki, ryba w sosie śmietanowo-koperkowym, surówka  dwukolorowa z białej i czerwonej kapusty, kompot,/gluten,laktoza,seler,jajko/

Podwieczorek;  wafelki ryżowe lekkie, gruszka,/laktoza,gluten/    

                                                                 16.03.2020r.poniedziałek       

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, kiełbasa krakowska ,ogórek kiszony, herbata,/gluten,laktoza/

Obiad;   krupnik zabielany, pierogi leniwe, surówka z marchewki i jabłka, kompot /gluten,laktoza,seler,jajko/

Podwieczorek;   kasza manna z owocami, /gluten laktoza/

                                                                      17.03.2020r.wtorek

Śniadanie; pieczywo graham, z masłem, miodem, płatki kukurydziane na mleku, pomarańcza,/gluten,laktoza/

Obiad;   zupa brokułowa z lanym ciastem, ryż z warzywami i mięsem mielonym,fasolka szparagowa, kompot/ gluten,seler,jajka,laktoza/

Podwieczorek;   słomka ptysiowa, napój miodowo-cytrynowy,/laktoza, gluten ,jajka/

                                                                      18.03.2020r. Środa

Śniadanie;  pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, polędwica drobiowa,sałata zielona, kawa,

herbata,/gluten,laktoza,/

Obiad;  kapuśniak z chlebem, ryż z musem owocowym, kompot,/seler,laktoza/

Podwieczorek;  banan                                 

                                                                   19.03.2020r.czwartek

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem,  ser żółty, pomidor,   kawa,herbata/gluten,laktoza/

Obiad; zupa ziemniaczana , zapiekanka z makaronu ,pieczarek ,fileta z kurczaka, trio warzywne kompot,/gluten,seler,jajka/.

Podwieczorek; wafelki konuski z miodem i owocami, /,laktoza,jajka/                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               20.03.2020r.piątek

Śniadanie;  pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem pietruszkowym,jajko gotowane, szczypiorek,rzodkiewka, ogórek zielony, kakao, herbata,/laktoza,gluten,jajka/                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Obiad; zupa krem  z  zielonego groszku ,grzanki,ziemniaczki ,filet z miruny panierowany,sałata zielona,  kompot,/gluten,jajka,laktoza,seler/

Podwieczorek;  galaretka zielona,kiwi,                                                                                                                          

   

 

  Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.