Jadłospis

                                                                                               

   

16.09.2019r. poniedziałek

Śniadanie: pieczywo  pszenno-żytnie,graham z masłem,szynka domowa,ogórek kiszony,  herbata/gluten,laktoza/

Obiad:   zupa  ziemniaczana, łazanki z kapustą i mięsem, kompot, /gluten,seler,laktoza/             

Podwieczorek:   kasza manna z owocami,/ laktoza,gluten/

17.09.2019r. wtorek

Śniadanie;     pieczywo  graham z masłem, z dżemem, płatki mlekołaki duo carmel na mleku, jabłko,/gluten,laktoza,/

Obiad:   rosół z makaronem,ziemniaczki,  nugettsy, brokuły, kompot./gluten,seler/

 Podwieczorek;     arbuz

18.09.2019r. środa

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, szynka z indyka ,pomidor, herbata ,kawa, /gluten,laktoza/

Obiad:      zupa  fasolowa z  łazankami, spagetti z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym, kompot,/gluten,seler,laktoza/

Podwieczorek:       sałatka owocowa,

19.09.2019r.czwartek

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, twarożek  szczypiorkowy, ogórek zielony, kawa,   herbata/gluten,laktoza/

Obiad; zupa pieczarkowa z lanym ciastem, kasza jęczmienna, gulasz  z indyka, ogórek kiszony,  kompot,/laktoza,gluten,seler/

Podwieczorek;   deser  jogurtowo-owocowy,/laktoza/                                              

                                                                20.09.2019r. piątek

Śniadanie;  pieczywo pszenno-żytnie, graham z masłem, jajko gotowane,rzodkiewka, szczypiorek, kawa,herbata,/gluten,laktoza,/                                                                                                       
Obiad;
zupa krupnik zabielany, ziemniaczki ,pulpety rybne,surówka wielowarzywna, kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;  szarlotka, herbata owocowa, /własny wypiek/laktoza, gluten/   

23.09.2019r.poniedziałek       

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, szynka  tradycyjna ,ogórek zielony,herbata,/gluten,laktoza/

Obiad;   barszcz biały z ziemniakami, racuszki z sera białego, kompot /gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;    drożdżówki  z owocami, kakao,/gluten laktoza/

                                                                24.09.2019r.wtorek

Śniadanie; pieczywo graham, z masłem, danonek owocowy, płatki kukurydziane na mleku,  śliwki,/gluten,laktoza,miód,/

Obiad;   zupa grysikowa,  ziemniaczki, kurczak z pieczarkami,surówka z czerwonej kapusty i chrzanu,  kompot/ gluten/

Podwieczorek;  słomka ptysiowa, sok pomarańczowy,/własny wyrób/gluten/

                                                               25.09.2019r. środa

Śniadanie;  pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, szynka bracka,sałata zielona, kawa,

herbata,/gluten,laktoza,/

Obiad;  zupa kalafiorowa z literkami, zapiekanka nelsońska,surówka z kiszonej kapusty,kompot    /gluten,laktoza seler,/

Podwieczorek;    banan                       26.09.2019r.czwartek

Śniadanie;  pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem, ser żółty tarty, pomidor, kakao, herbata,/laktoza,gluten                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Obiad; zupa warzywna '' samba'' z groszkiem ptysiowym,ziemniaczki,schabik gotowany,fasolka szparagowa,     kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;  wafelki konuski owocami i miodem,  

                                                             27.09.2019r.piątek                                                         

Poniedziałek;  pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem,sałatka jarzynowa,kakao,  herbata,/laktoza,gluten/                                                                                                                                          

Obiad;  zupa pomidorowa z ryżem,ziemniaczki,ryba panierowana, mizeria, kompot/seler,gluten,laktoza./            

Podwieczorek;  gofry z owocami,/laktoza,gluten,/                                                   

 

  Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.