Jadłospis

 

 

 

25.05.2023r. czwartek  Dzień Mamy i Taty

Śniadanie;  pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, pasta z jajka, szynka drobiowa,  natka pietruszki, ogórek świeży, herbata, kawa                                                                                                                                                                                                                                  Obiad; zupa wiosenna z ziemniakami zabielana jogurtem nat, pierożki z mięsem, kompot
Podwieczorek;
szarlotka /wyrób własny/, sok

26.05.2023r. piątek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie, wieloziarniste, z masłem, twarożek z ziołami, konfitura malinowa, papryka, herbata, kakao                                  

 Obiad; zupa pieczarkowa z „literkami” zabielana jogurtem nat., ziemniaki, paluszki rybne, warzywne rozmaitości z sosem jogurtowym,kompot 

Podwieczorek; słomka ptysiowa, jabłko 

29.05.2023r. poniedziałek 

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, schab pieczony, mozzarella, pomidor, sałata zielona, herbata,  

Obiad: zupa brokułowa z ziemniakami zabielana jogurtem nat., zielenina, ryż z musem truskawkowym, kompot   

Podwieczorek; deserek  jogurtowy z chia i brzoskwiniami, woda mineralna

30.05.2023r. wtorek

Śniadanie;  pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, miodem, płatki kulki na mleku, arbuz

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, ziemniaki, zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami, kompot,                                                                                                                                                                      

Podwieczorek;  wafelki z miodem i owocami

 

31.05.2023r. środa

Śniadanie: pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, kiełbasa szynkowa, pomidor, herbata, kakao

Obiad: zupa z czerwonej soczewicy z kuskusem zabielana jogurtem nat., kluseczki leniwe, surówka z marchewki i jabłka,kompot 

Podwieczorek: koktajl malinowy na maślance

 

 
   

 

 

1.06.2023r. czwartek  Dzień Dziecka

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, twarożek waniliowy, jajko gotowane, papryka, herbata, kawa 

Słodka niespodzianka - „Smerfny deser”, lemoniada 

Obiad;  krem z cukinii z grzankami, kasza jęczmienna, pieczeń z indyka w sosie, mizeria z koperkiem, kompot,                                                 Podwieczorek; banan  

2.06.2023r. piątek 

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, pasta z awokado, ser żółty, sałata zielona, herbata, kakao                                

 Obiad; krupnik zabielany jogurtem nat.,ziemniaczki, pulpeciki z dorsza w sosie koperkowo serowym, fasolka szparagowa,kompot 

Podwieczorek; chrupki kukurydziane, arbuz   

5.06.2023r. poniedziałek 

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie, chałka z masłem, polędwica drobiowa, ogórek zielony, herbata,  

Smaczna niespodzianka – kiełbaska z grilla, ketchup, chleb, napój miętowo cytrynowy

Obiad:  spaghetti z mięsem i z sosem bolońskim, kompot   

Podwieczorek; budyń z owocami 

6.06.2023r. wtorek 

Śniadanie;  pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, dżemem, płatki kukurydziane na mleku, gruszka

Obiad;  zupa jarzynowa z ryżem zabielana jogurtem nat., ziemniaki, filet z kurczaka panierowany z ziołami, kapusta młoda, kompot

Podwieczorek;  jabłuszko pieczone z cynamonem

7.06.2023r. środa

Śniadanie: drożdżówki z owocami herbata, kakao

Obiad: zupa wielowarzywna „samba” z groszkiem ptysiowym, pierożki z truskawkami i kleksem śmietany,  kompot

Podwieczorek: tosty z serkiem żółtym i ketchupem, herbatka owocowa

  

 

Produkty podkreślone zawierają alergeny.

 

Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do potraw używane są naturalne przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, kokos, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.