Jadłospis

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

                                                                    

                                                                      13.03.2019r. środa

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, szynka ''schabik biały'' sałata zielona,   herbata kakao, /gluten,laktoza/
Obiad: 
     zupa cygańska  z tartym  ciastem, zapiekanka nelsońska, surówka z kiszonej kapusty,kompot,/gluten,seler,laktoza/

Podwieczorek:     jogurt owocowy , chrupki.

                                                         14.03.2019r. czwartek

Śniadanie;  pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, ser żółty tarty, pomidor, rzeżucha, kakao,herbata, ,/gluten,laktoza,/                                                                                                                                                                                            

Obiad;  zupa fasolowa z łazankami, kasza jaglana, gulasz z indyka, marchewka mini,  kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;   wafelki kukurydziane lekkie, jabłko,

                                                              

                                                                   15.03.2019r.piątek       

Śniadanie;  pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, sałatka jarzynowa, kakao,herbata,/gluten,laktoza/

Obiad;    zupa pieczarkowa z lanym ciastem, ziemniaczki, ryba po grecku,  kompot /gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;     gofry z owocami, /laktoza,gluten/

                                                                    

                                                             18.03.2019r.poniedziałek

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, szynka tradycyjna,sałata zielona,papryka, herbata,/gluten,laktoza/

Obiad;   zupa koperkowa z ziemniakami, pierogi leniwe, surówka z marchewki i pomarańcza,   kompot/ gluten,laktoza,seler,/

Podwieczorek;   budyń , jabłko./laktoza,gluten/

                                                                     

                                                               19.03.2019r. wtorek

Śniadanie;  pieczywo graham ,pszenno-żytni z masłem, dżemem, kulki miodowe na mleku,winogrono,

/gluten,laktoza,/

Obiad;  rosół   z makaronem, ziemniaczki, kotlet schabowy, kapusta gotowana, kompot  ,  /gluten,laktoza seler,/

Podwieczorek;   słomka ptysiowa, jabłko/gluten, laktoza/                                  

                                                             20.03.2019r. środa

Śniadanie; pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor, herbata, /gluten,laktoza/

Obiad;  zupa gulaszowa z muszelkami,  ziemniaki, jajko sadzone, marchewka z groszkiem,  kompot,/laktoza,gluten,seler/

Podwieczorek;  banan,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                            21.03.2019r.czwartek

Śniadanie;  pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem pietruszkowym,jajko gotowane,szczypiorek,rzeżucha,ogórek zielony,  kakao, herbata,/laktoza,gluten /                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Obiad;    zupa  krem brukselkowy z groszkiem ptysiowym, ziemniaczki ,schabik gotowany, sałata zielona ,kompot  ,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;   galaretka agrestowa, kiwi.                                                                   

                                                                22.03.2019r.piątek                                                         

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem,serek szczypiorkowy,pomidor, kakao,herbata,/laktoza,gluten/                                                                                                                                          

Obiad;  zupa pomidorowa z ryżem,ziemniaczki,filet rybny  na parze, surówka z kapusty pekińskiej, kompot,/seler,laktoza,gluten/            

Podwieczorek;   płatki kukurydziane z musem truskawkowym,

                                                             

                                                                  25.03.2019r. poniedziałek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie,  graham z masłem, szynka domowa, ogórek kiszony,herbata,/gluten,laktoza,/

Obiad;  zupa warzywna z kaszą  bulgur , spaghetti z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem, kompot, /gluten,laktoza,seler,/

Podwieczorek;   drożdżówki  z owocami , kakao,/gluten,laktoza,/

                                                         

                                                               26.03.2019r.wtorek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem, miodem, muszelki czekoladowe  na mleku, gruszka, /gluten,laktoza/

Obiad;  barszcz czerwony z ziemniakami,   gołąbki po amerykańsku z sosem pomidorowym, /gluten,laktoza,seler ,/

Podwieczorek;   kisiel  z jabłkiem.

                                                

                                                

                                                                 

  Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.