Jadłospis

Jadłospis

17.09.2018r. poniedziałek

Śniadanie: pieczywo  pszenno-żytnie,graham  z masłem, szynka domowa,ogórek kiszony, herbata./gluten ,laktoza/
Obiad:   krupnik  z kaszy jaglanej zabielany, pierogi leniwe, pod pierzynką,  kompot, /gluten,seler,laktoza/             
Podwieczorek:   budyń z sokiem  wiśniowym, / laktoza,gluten/

18.09.2018r. wtorek

Śniadanie:pieczywo  graham z masłem, z dżemem,płatki kukurydziane na mleku,/gluten,laktoza/
Obiad:   zupa pomidorowa  z makaronem, ziemniaczki , kotlet mielony, buraczki, kompot./gluten,seler/
Podwieczorek: jabłko pieczone  z  cynamonem. / miód/

19.09.2018r. środa

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, schab ''bieluch'', pomidor,   herbata ,kawa, /gluten,laktoza/
Obiad:  zupa  ziemniaczana,  jabłko w cieście drożdżowym, kompot,/gluten,seler,laktoza/
Podwieczorek:  deser jogurtowo-owocowy,/gluten,laktoza,orzech/ 

20.09.2018r. czwartek 

Śniadanie: pieczywo graham,   pszenno-żytnie   z masłem,  ser żółty tarty,pomidor,kawa,herbata,/gluten,laktoza/
Obiad:  zupa brokułowa  z makaronem,kasza  z gulaszem wieprzowym,ogórek kiszony, kompot,/gluten,seler,laktoza/.
Podwieczorek:   wafelki konuski  z miodem i owocami,/miód,gluten,laktoza/

21.09.2018r.piątek

Śniadanie;  drożdżówki  mieszane, z owocami, serem, kakao,herbata,/gluten,laktoza,/   
Obiad;
zupa krem z brukselki  z  grzankami, ziemniaczki, filet rybny  w  warzywach,  kompot,/gluten,laktoza,seler/
Podwieczorek;  kisiel  z tartym jabłkiem. 

 24.09.2018r.poniedziałek       

Śniadanie: pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, szynka  tradycyjna,ogórek zielony,herbata,/gluten,laktoza/
Obiad:  Żurek biały z jajkiem i kiełbasą, makaron z serem, kompot /gluten,laktoza,seler/
Podwieczorek:  kasza manna z sokiem malinowym,/gluten laktoza

25.09.2018r.wtorek

Śniadanie: pieczywo graham, z masłem, miodem, muszelki  czekoladowe  na mleku,mandarynka,/gluten,laktoza/
Obiad:  lane  ciasto na rosole, ziemniaczki, kurczak z pieczarkami, brokuły, kompot/ gluten/
Podwieczorek:  słomka ptysiowa, sok marchewkowo-pomarańczowy/własny wyrób/

 26.09.2018r. Środa

Śniadanie:  pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, szynka sopocka, sałata lodowa, kawa,herbata,/gluten,laktoza,/
Obiad: zupa gulaszowa z muszelkami, ryż z musem  jabłkowym, kompot,/seler,laktoza/
Podwieczorek:  banan 

27.09.2018r.czwartek

Śniadanie: pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, pasta z  makreli,pomidor,   kakao,herbata/gluten,laktoza/
Obiad: zupa pieczarkowa  z makaronem ryżowym,ziemniaczki,pulpeciki w sosie porowym,surówka dwukolorowa,/kapusta biała i czerwona/ kompot, /gluten,seler,laktoza
Podwieczorek:jogurt, truskawkowy, biszkopciki, laktoza, gluten/   

28.09.2018r.piątek

Śniadanie:  bułeczki grahamki z masłem, i nutellą, kakao, herbata,/laktoza,gluten                       

Obiad: zupa ogórkowa z łazankami, ziemniaczki,  filet z miruny panierowany, surówka z kapusty pekińskiej,  kompot, /gluten,laktoza,seler/
Podwieczorek:  galaretka owocowa 

      

Wykaz alergenów
 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.