Jadłospis

Jadłospis

11.06.2018r. poniedziałek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem, szynka z indyka,pomidor, herbata./gluten ,laktoza/

Obiad:   zupa koperkowa z ziemniakami, makaron z serem białym, kompot, /gluten,seler,laktoza/          

Podwieczorek:   świderki,kakao, / laktoza,gluten/

12.0.2018r. wtorek

Śniadanie;    pieczywo pszenno-żytnie z masłem, z dżemem,płatki kukurydziane na mleku,/gluten,laktoza/

Obiad:   zupa kalafiorowa z makaronem, ziemniaczki, kotlet mielony , buraczki, kompot./gluten,seler/

Podwieczorek;    słomka ptysiowa, woda z cytryną i miodem, /gluten, miód/

                                                           13.06.2018r. środa

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, kiełbasa krakowska, sałatka lodowa,   herbata ,kakao,/gluten,laktoza/

Obiad:    zupa botwinkowa z ziemniakami, ryż z musem jogurtowo-truskawkowym, kompot,/gluten,seler,laktoza/

Podwieczorek:       gofry z dżemem,            

                                                                      14.06.2018r. czwartek                                                                  

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem,jajko gotowane, pomidor,szczypiorek,kawa,herbata,/gluten,laktoza/

Obiad; rosół z makaronem, ziemniaczki nowe, filet z kurczaka panierowany,mizeria,kompot,/gluten,seler,laktoza/.

Podwieczorek; arbuz,

15.06.2018r.piątek

Śniadanie; bułeczki grahamki z masłem,nutellą,kakao,herbata,/gluten,laktoza,/                                                                                            Obiad; zupa grochowa przecierana z groszkiem ptysiowym,ziemniaczki,filet rybny w sosie warzywnym, kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek; jabłko  

                                                             18.06.2018r.poniedziałek      

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem,parówka ''babuni'',ketchup,herbata,/gluten,laktoza/

Obiad; zupa krupnik , kluseczki leniwe pod kołderką, kompot /gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek; budyń z sokiem,/gluten/

                                                                     19.06.2018r.wtorek

zŚniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem,miodem,kulki czekoladowe na mleku,mandarynka,/gluten,laktoza/

Obiad; lane ciasto na rosole, ziemniaczki nowe, kurczak w panierce cebulowej ,sałatka zielona, kompot/ gluten/

Podwieczorek; galaretka owocowa.

                                                                      20.06.2018r. Środa

Śniadanie; pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem,szynka sopocka, pomidor,kawa,

herbata,/gluten,laktoza,/

Obiad; zupa pomidorowa z ryżem, naleśniki z serem białym, kompot,/seler,laktoza/

Podwieczorek; banan                                 21.06.2018r.czwartek

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, twarożek z rzodkiewką,pomidor,   kakao,herbata/gluten,laktoza/

Obiad; zupa brokułowa z tartym ciastem, ziemniaczki nowe , filet z indyka duszony, kapusta gotowana nowa, kompot, /gluten,seler,laktoza/

Podwieczorek; wafelki lekkie ryżowe, sok pomarasńczowo-marchewkowy/własny wyrób/                

                                                              22.06.2018r.piątek

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem,jajecznica,pomidor,kawa,herbata, /gluten,laktoza/

Obiad; zupa pieczarkowa z literkami, ziemniaczki,filet rybny w mące kukurydzianej,trio warzywne/brokuły,marchew,kalafior/ kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek; kisiel,chrupki                                                                                                                          

                                                                                    

Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.