Jadłospis

Jadłospis 

                                                     

                                                                      14.11.2018r. środa

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, kiełbasa krakowska,ogórek kiszony,   herbata kawa, /gluten,laktoza/

Obiad:      zupa ogórkowa ziemniakami, spagetti z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem, kompot,/gluten,seler,laktoza/

Podwieczorek:       banan,

                                                         15.11.2018r. czwartek

Śniadanie;  pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem,ser  żółty tarty,pomidor,kakao,                                                                               herbata,/gluten,laktoza,/                                                                                                                                   

Obiad; zupa kalafiorowa z  makaronem,  kasza   jęczmienna, gulasz wieprzowy,ogórek  kiszony,  kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;  płatki kukurydziane z musem truskawkowym,    

                                                               16.11.2018r.piątek       

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, pomidor, jajecznica,herbata,/gluten,laktoza/

Obiad;    zupa krem z brukselki z grzankami,ziemniaczki,pulpety rybne ,kolorowa surówka z białej rzodkwi, kompot /gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;     słomka ptysiowa , sok marchewkowo-pomarańczowy,/własny wyrób//gluten laktoza/

                                                                      19.11.2018r.poniedziałek

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, szynka ''biały schab',sałata zielona,papryka czerwona,herbata,/gluten,laktoza/

Obiad;   krupnik z kaszy jaglanej zabielany, łazanki z kapustą i mięsem,   kompot/ gluten,latktoza,seler,/

Podwieczorek;   świderki z makiem,kakao ,jabłko./laktoza,gluten/

                                                                      20.11.2018r. wtorek

Śniadanie;  pieczywo graham  z masłem,dżemem,płatki miodowe na mleku ,pomarańcza,

/gluten,laktoza,/

Obiad;  lane ciasto na rosole,ziemniaczki,schab w sosie chrzanowym, surówka z marchwi i selera,kompot  ,  /gluten,laktoza seler,/

Podwieczorek;    wafelki ryżowe lekkie,gruszka.                               

                                                             21.11.2018r. środa

Śniadanie; pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, szynka domowa,ogórek zielony,kawa,   herbata/gluten,laktoza/

Obiad; barszcz czerwony z uszkami, ryż zapiekany z jabłkiem,   kompot,/laktoza,gluten,seler/

Podwieczorek;  deser jogurtowo-owocowy,/laktoza,orzechy,gluten/                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  22.11.2018r.czwartek

Śniadanie;  pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem, z sera białego i makreli,pomidor, kakao, herbata,/laktoza,gluten                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Obiad; zupa  brokułowa z muszelkami, gołąbki po amerykańsku w sosie pomidorowym,     kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;  galaretka owocowa,                                                                    

                                                             23.11.2018r.piątek                                                         

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem, jajko gotowane,pomidor,szczypiorek, kawa,herbata,/laktoza,gluten/                                                                                                                                         

Obiad;  zupa pomidorowa z tartym ciastem,ziemniaczki,ryba po grecku,kompot,/seler,laktoza,gluten/            

Podwieczorek;   szarlotka, herbata owocowa,/gluten// wypiek własny/

                                                             26.11.2018r. Poniedziałek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żyttnie,  graham z masłem,  parówki  babuni, ketchup,herbata,/gluten,laktoza,/

Obiad; barszcz ukraiński,   makaron z  serem  białym ,kompot,/gluten,laktoza,seler,/

Podwieczorek;  budyń ,kiwi,/gluten,laktoza

                                                            27.11.2018r.wtorek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem,dżemem,kulki czekoladowe na mleku, gruszka,/gluten,laktoza,/

Obiad; rosół z makaronem,ziemniaczki,filet z indyka duszony,warzywne rozumaitości z sosem jogurtowym,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek; kisiel z jabłkiem,chrupki  kukurydziane,

Wykaz alergenów
 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.