Jadłospis

Jadłospis

11.04.2018r. środa

Śniadanie: pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, parówki z szynki,ketchup,kakao,herbata,/1,7

Obiad:    zupa porowo-ziemniaczana, kluseczki na parze z marmoladą, kompot,/1,3,7,9,/    

Podwieczorek:   banan,

12.04.2018r. czwartek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem,twarożek z rzodkiewką, pomidor, rzeżucha, kawa,herbata./1,3,7,/

Obiad:   zupa grysikowa, ziemniaczki, filet z kurczaka w panierce sezamowej,surówka z czerwonej kapusty i chrzanu, kompot./1,3,7,9,11/

Podwieczorek:     słomka ptysiowa, sok pomarańczowo-marchewkowy,/własny wyrób/, /1,3/

13.04.2018r. piątek

Śniadanie: pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem,jajecznica ze szczypiorkiem,kakao, herbata/1,3,7/

Obiad:   zupa pieczarkowa z makaronem, ziemniaczki, pulpety rybne,surówka wielowarzywna, kompot./1,3,7,9/

Podwieczorek:     kisiel z owocami.

16.04.2018r. poniedziałek

Śniadanie: pieczywo graham ,pszenno-żytni z masłem, szynka ''biały schab'' pomidor, ,herbata./1,3,7/

Obiad:   żurek z ziemniakami, makaron z serem białym,   kompot./1,3,7,9/

Podwieczorek:     budyń czekoladowy./1,7/                                                                                                                              

           17.04.2018r. wtorek

Śniadanie; pieczywo graham z masłem , dżemem, płatki kukurydziane na mleku, jabłko. /1,7/

Obiad:   zupa pomidorowa z ryżem,ziemniaczki,pieczeń wieprzowa,mini marchewka,kompot./1,3,7,9/

Podwieczorek:     deser jogurtowo-owocowy./1,3,7,8/

18.04.2018r. środa

Śniadanie: pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem ,szynka tradycyjna, sałata zielona ,kakao, herbata./1,7/

Obiad:   barszcz czerwony z uszkami, ryż z polewą jogurtowo-truskawkowy, kompot ./1,3,7,9,/

Podwieczorek:   wafelki konuski z miodem i dżemem,/1,7/

19.04.2018r. czwartek

Śniadanie: pieczywo graham pszenno-żytnie z masłem , jajko gotowane, pomidor, szczypiorek, rzeżucha, kawa, herbata ./1,3,7/

Obiad:   zupa brokułowa makaronem ryżowym,kasza kuskus, gulasz z indyka,miks sałat z rzodkiewką, kompot./1,7.9/

Podwieczorek:   galaretka owocowa,

20.04.2018r. piątek

Śniadanie;    pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem,twarożek z ogórkiem i szczypiorkiem ,   kakao, herbata./1,3,7/

Obiad:   zupa   grochowa z łazankami, ziemniaczki, filet rybny panierowany,surówka z kapusty kiszonej, kompot./1,3,4,7,9/

Podwieczorek;  serek jagodowy,/7/

                                                             23.04.2018r. poniedziałek

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, szynkaq drobiowa, ogórek zielony,   herbata ./1,7/

Obiad:  zupa warzywna z ziemniakami, racuszki serowe ,   kompot./1,3,7,9/

Podwieczorek:    ciasto drożdżowe,kakao.1,7/

                                                          24.04.2018r.wtorek

Śniadanie;graham z masłem,miodem, kulki czekoladowe na mleku, pomarańcza/1,7/                                                                                            

Obiad; lane ciasto na rosole,ziemniaczki,indyk duszony,trio warzywne /brokuł,kalafior,mini marchewka/, kompot,/1,7,9,/

Podwieczorek; gofry z dżemem /1,3,7/                                                                              

Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.