Jadłospis

 

Jadłospis

30.01.2018r. wtorek

Śniadanie: pieczywo graham z masłem,dżemem,muszelki czekoladowe na mleku,gruszka.(1,7)

Obiad:   rosół z makaronem,ziemniaczki,potrawka z kurczaka, surówka z marchewki i chrzanu,     kompot. (1,3,7,9)

Podwieczorek:   gofry z dżemem,(1,3,7)

31.01.2018r. środa

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie,graham z masłem, szynka z indyka, pomidor,kawa,herbata. (1,7)

Obiad:   zupa kalafiorowa z ryżem, ziemniaczki, bigos. kompot. (1,7,9)

Podwieczorek:     banan

01.02.2018r. czwartek

Śniadanie: pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem ,ser żółty,pomidor, kawa czekoladowa, herbata (1,7)

Obiad:   krem brokułowy z grzankami, kasza kuskus, gulasz drobiowy, surówka z kapusty kiszonej , kompot. (1,7,9)

Podwieczorek:   kisiel,chrupki kukurydziane. (1)

02.02.2018r. piątek

Śniadanie: pieczywo graham ,pszenno-żytni z masłem, jajko gotowane,pomidor, kakao,herbata.(1,3,7)

Obiad:   zupa pomidorowa z literkami, ziemniaczki, filet rybny w panierce, surówka dwukolorowa z białej i czerwonej kapusty, kompot. (1,3,4,7,9)

Podwieczorek:     bułeczki z nutellą, kakao. (1,7,8)                                                                   

 

                             5.02.2018r. poniedziałek

Śniadanie: pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, parówki babuni, ketchup, herbata (1,)

Obiad:   żurek z jajkiem i kiełbasą, makaron z serem,   kompot.(1,3,7)

Podwieczorek:   kasza manna z sokiem owocowym.(1,7)

           06.02.2018r. wtorek

Śniadanie; pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem i miodem,płatki kukurydziane na mleku, mandarynka.(1,7)

Obiad:   zupa pieczarkowa z makaronem, ziemniaczki, pieczeń wieprzowa, brokuły, kompot.(1,7,9)

Podwieczorek:   słomka ptysiowa, sok pomarańczowo-marchewkowy/własny wyrób/(1)

07.02.2018r. środa

Śniadanie: pieczywo graham ,pszenno-żytnie z masłem, szynka domowa,pomidor, kawa, herbata.(1,7)

Obiad:   barszcz czerwony z uszkami, ryż z musem owocowym,   kompot .(1,9)

Podwieczorek:     faworki, /własny wyrób/ herbata owocowa.(1,3)

08.02.2018r. Czwartek   Bal karnawałowy

Śniadanie: pieczywo graham pszenno-żytnie z masłem, szynka domowa,ogórek zielony, kakao, jabłko, herbata(1,7)

Obiad:   lane ciasto na rosole,ziemniaczki, kotlet schabowy,kapusta gotowana, kompot.(1,3,9)

Podwieczorek:   pączki, soczek z rurką.(1,3,7)

09.02.2018r. piątek

Śniadanie;  drożdżówki mieszane, kakao, herbata, pomarańcza.(1,3,7)

Obiad:   zupa krupnik zabielany , ziemniaczki, ryba po grecku. kompot.(1,4,7,9)

Podwieczorek;  serek truskawkowy,(7)

                                                             12.02.2018r. poniedziałek

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, jajko gotowane, ogórek kiszony, herbata (1,3)

Obiad:      zupa jarzynowa z ziemniakami,   makaron zapiekany z jabłkiem,   kompot.(1,7,9)

Podwieczorek:    budyń z sokiem pomarańczowym.(7)

 

Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.