Jadłospis

Jadłospis 

                                                                                                     

                                                                      16.01.2019r. środa

Śniadanie:pieczywo graham , pszenno-żytnie z masłem, szynka  domowa, ogórek kiszony,   herbata, kakao, /gluten, laktoza/

Obiad:      barszcz czerwony z ziemniakami,  ryż  z owocami, kompot,/gluten,seler,laktoza/

Podwieczorek:      słomka ptysiowa, jabłko

                                                         17.01.2019r. czwartek

Śniadanie;  pieczywo graham,pszenno-żytnie z masłem, pasztetem,ogórek zielony, kakao,herbata, ,/gluten,laktoza,/                                                                                                                                              

Obiad; zupa krupnik ,ziemniaczki, schabowy, kapusta gotowana, kompot,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;   sałatka owocowa

                                                              

                                                                   18.01.2019r.piątek       

Śniadanie;  pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, jajko gotowane, pomidor,  kakao, herbata,/gluten,laktoza/

Obiad;    zupa pieczarkowa z makaronem, pierogi ruskie, kompot /gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;     wafelki konuski z miodem i dżemem/laktoza,gluten/

                                                                    

                                                              21.01.2019r.poniedziałek

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, szynka ''biały schab'',pomidor, herbata,/gluten,laktoza/

Obiad;   zupa jarzynowa z ziemniakami, naleśniki z dżemem,   kompot/ gluten,latktoza,seler,/

Podwieczorek;   budyń , jabłko./laktoza,gluten/

                                                                    

                                                               22.01.2019r. wtorek

Śniadanie;  pieczywo graham  z masłem, dżemem ,makaron z mlekiem ,pomarańcza,

/gluten,laktoza,/

Obiad;   lane ciasto na  rosole, ziemniaczki, potrawka z kurczaka, surówka z marchewki i ogórka kiszonego, kompot  ,  /gluten,laktoza seler,/

Podwieczorek;   kisiel z jabłkiem,                                  

                                                             23.01.2019r. środa

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, kiełbasa  szynkowa, ogórek zielony, kawa,   herbata/gluten,laktoza/

Obiad;  zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z musem owocowym,   kompot,/laktoza,gluten,seler/

Podwieczorek;   banan                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                            24.01.2019r.czwartek

Śniadanie;  pieczywo pszenno-żytnie, graham z masłem, serek waniliowy, kakao, herbata,/laktoza,gluten                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Obiad;   zupa krem brukselkowy z grzankami, kasza  bulgur, gulasz  drobiowy, ogórek kiszony, kompot  ,/gluten,laktoza,seler/

Podwieczorek;  biszkopciki, sok pomarańczowy,                                                                   

                                                                25.01.2019r.piątek                                                         

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie, graham z masłem ,ser żółty, pomidor, kawa,herbata,/laktoza,gluten/                                                                                                                             

Obiad;  zupa kalafiorowa z makaronem ryżowym, ziemniaczki, jajko sadzone, marchewka z groszkiem, kompot,/seler,laktoza,gluten/            

Podwieczorek;   płatki kukurydziane z musem truskawkowym

                                                             

                                                                  28.01.2019r. poniedziałek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie,  graham z masłem,  szynka tradycyjna, pomidor, herbata,/gluten,laktoza,/

Obiad;  zupa pomidorowa z ryżem, pierogi leniwe,  surówka z marchewki i pomarańcza,  kompot, /gluten,laktoza,seler,/

Podwieczorek;  kasza manna, jabłko,/gluten,laktoza,/

                                                         

                                                                29.01.2019r.wtorek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie, graham z masłem, dżemem, kulki czekoladowe na mleku, mandarynka, /gluten,laktoza/

Obiad;  rosół z makaronem, ziemniaczki, filet drobiowy w sezamie, surówka  z czerwonej kapusty i chrzanu,/gluten,laktoza,seler ,sezam/

Podwieczorek;  wafelki lekkie kukurydziane, napój cytrynowo-miodowy,

                                                

                                                             

                                                

                                                                    

                       

 

                                                                   

  Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.