Jadłospis

 

15.09.2021r. środa 

Śniadanie: pieczywo  pszenno- żytnie, wieloziarniste  z masłem, szynka z indyka, ogórek, herbata, kakao

Obiad: zupa gulaszowa z muszelkami, naleśniki z dżemem, kompot,

Podwieczorek:arbuz

 

16.09.2021r. czwartek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie, wieloziarniste,  z masłem, dżemem płatki wieloziarniste z miodem  na mleku, jabłko

Obiad: zupa koperkowa z ziemniakami  zabielana jogurtem  naturalnym, kaszotto ze szpinakiem, bitki w sosie, kompot

 Podwieczorek; biszkopciki, herbatka owocowa

17.09.2021r. piątek

Śniadanie: pieczywo wieloziarniste , pszenno-żytnie z masłem, pasta z tuńczyka,  kiełki, herbata ,kawa

Obiad:   zupa warzywna „samba”, ziemniaczki, pulpety rybne,  surówka z marchewki z ogórkiem, kompot

Podwieczorek: kisiel /wyrób własny/  chrupki kukurydziane

 

20.09.2021r. poniedziałek „DZIEŃ PRZEDSZKOLAKA”

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, szynka domowa, pomidor, herbata                                 

Deserek; soczek owocowy i słodki poczęstunek

Obiad; zupa grysikowa na rosole, makaron z truskawkami, kompot

Podwieczorek;  deser jogurtowy z chia i ananasem                                              

 

21.09.2021r.  wtorek

Śniadanie; bułeczki z masłem, miodem, płatki kukurydziane na mleku, arbuz                                                  

Obiad; zupa fasolowa przecierana z makaronem,  ziemniaczki, devolay,  sałata zielona  z sosem winegret, kompot,

Podwieczorek: wafelki ryżowe

22.09.2021r. środa

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłemparówki z szynki, ketchup, herbata, kakao,

Obiad; krem z białych warzyw z grzankami, kluseczki leniwe, surówka z marchewki i jabłka,  kompot

Podwieczorek;  jabłuszko pieczone z cynamonem

 

23.09.2021r. czwartek

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie, z masłem, jajko gotowane, papryka, herbata, kawa

Obiad; zupa porowo- ziemniaczana zabielana jogurtem  naturalnym, kasza bulgur,  indyk duszony w sosie, fasolka szparagowa,  kompot

Podwieczorek;  płatki kukurydziane z musem truskawkowym

 

24.09.2021r. piątek

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie, z masłem, pasta jajeczna z awokado , herbata, kakao,

Obiad; zupa pieczarkowa z „literkami”  zabielana jogurtem naturalnym, ziemniaczki, ryba po grecku,  kompot

Podwieczorek; ciasto ucierane ze śliwkami /wyrób własny/

 

27.09.2021r. poniedziałek

Śniadanie;  pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, polędwica sopocka, rzodkiewka, herbata                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Obiad; zupa jarzynowa z ryżem  zabielana jogurtem naturalnymmakaron z kurczakiem i  sosem słodko - kwaśnym , kompot,

Podwieczorek; kasza  manna  z owocami

28.09.2021r.  wtorek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie, graham, z masłem, dżemem płatki czekoladowe wieloziarniste  na mleku, śliwki    

Obiad; zupa kalafiorowa z „zacierką babuni”  zabielana jogurtem naturalnym, ziemniaczki, filet z kurczaka w sosie cebulowo - śmietanowym, surówka z kapusty pekińskiej kompot

Podwieczorek; bagietka z serem żółtym zapiekana, herbatka ziołowa

 

 

 

 

 

 

 Produkty podkreślone zawierają alergeny.

 

Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do potraw używane są naturalne przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, kokos, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

 

Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.